سیدمحمد بهشتی

سید‌محمد بهشتی (شیرازی) متولد ۸ اسفند ۱۳۳۰ در محله سنگلج تهران؛ استاد دانشگاه، معمار، مورخ و رئیس سابق سازمان میراث فرهنگی است. دکتر بهشتی در طول دوران فعالیت خود آثار متعددی را عمدتا در حوزه معماری و بالاخص رابطه معماری با فرهنگ و جامعه به رشته تحریر در آورده است. از جمله این آثار می توان به «فرهنگ‌نامه معماری ایران در مراجع فارسی: اصطلاحات و مفاهیم» اشاره کرد که حاصل سال‌ها پژوهش و تحقیق در این عرصه بوده است. دکتر سید‌محمد بهشتی همچنین در سال 2013 موفق به کسب جایزه بنیاد معماری آقاخان برای پروژه احیای بازار تاریخی تبریز شد.

سیدمحمد-بهشتی از سال 1362 تا 1373 مدیر عامل بنیاد سینمایی فارابی و از سال 1373 به مدت سه سال مدیر عامل شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران بود. از 1376 تا 1382 بهشتی ریاست سازمان میراث فرهنگی کشور را بر عهده داشت و از 1377 تاکنون عضو هیئت علمی مرکز آموزش عالی میراث فرهنگی و گردشگری است. او از سال 1383 عضو هیئت علمی کنفرانس پیوسته «آب در سرزمین‌‌های خشک و نیمه‌خشک (WATARID)» است و از سال 1385 تا کنون در دانشگاه شهید بهشتی تدریس می‌کند.

سیدمحمد-بهشتی در سال 2013 در شهر لیسبون، به خاطر پروژه بازار تبریز، موفق به دریافت جایزه معماری بنیاد آقاخان شد.

آخرین کتاب سید محمد بهشتی «ایران کجاست و ایرانی کیست» که با همراهی بهنام ابوترابیان و الناز نجار نجفی به رشته تحریر در آمده است؛ تلاشی است برای پاسخ به سوالات اساسی که از قرن نوزدهم میلادی ذهن بزرگان و فرهیختگان ایرانی را به خود مشغول کرده است؛ اینکه ایران اصیل و قدیم است یا جدید و اعتباری؟یا به عبارتی دیگر آیا ایران و ایرانی ریشه در تاریخی سترگ دارد یا جامعه و مرزهای کنونی ماحصل جنگ و اتفاقاتی بوده است که در سده‌های گذشته روی داده‌اند؟ در جهان جایی مهم است یا اهمیت چندانی ندارد؟ ایرانی چه؛ شایسته تفاخر است یا مجموعه‌ای از صفات مذموم؟ و از همه مهمتر چرا تلاش یک سده‌ای برای رفع نواقص ایران و کاستی‌های ایرانیان بی‌نتیجه مانده؟ به زبانی دیگر چگونه بزرگان و روشنفکران ایرانی با وجود علم به وجود کاستی‌ها در طول این قرن از درمان آن عاجز بوده‌اند؟